V našem društvu smo se zmenili, da si na kulturni dan, 8. februarja, ogledamo Goriška Brda. Tako smo se zjutraj zbrali pri spomeniku v Gonjačah. Tam nas je pričakal vodič Peter, ki nas je seznanil s celotno zgodovino Goriških Brd, pa tudi s  sedanjostjo in plani za prihodnost.

Zatem smo se odpravili do bližnje vasi Kojsko, kjer na hribčku leži majhna cerkvica Sveti križ, v kateri se nahaja najstarejši leseni oltar na Slovenskem. Star je kar 600 let. Od tam smo odšli do srednjeveške vasi Šmartno, kjer smo si ogledali njeno obzidje, obrambne stolpe, cerkev ter značilno obnovljeno in staro arhitekturo. Naprej smo se odpeljali skozi vas Kozana do Vipolž kjer se nahaja obnovljena renesančna vila. Ta je tudi najlepša v Sloveniji. Po ogledu vile smo se ogledali še park v katerem rastejo stari hrasti ter najstarejše ciprese v Sloveniji in celo v Evropi. Njihova posaditev naj bi segala v 12. stoletje.

Ker smo bili vsi malo utrujeni, lačni in žejni, sem celotno skupino povabil na svoj dom, kjer smo se pri prižganem ognjišču okrepčali s tipično briško hrano kot so »šalam«, klobase, zelenjavna frtalja ter sokovi, vodo in kavo. Polni volje in moči smo šli do vasi Medana na ogled njene cerkve ter znane turistične kmetije Belica, kjer so nam pokazali, pa tudi marsikaj povedali o sušilnici pršutov in salam. Spet smo šli na pot do Peternela, kjer smo se ustavili pri spomeniku žrtvam nacizma. Tu so maja leta 1944 iz maščevanja zaprli 22 ljudi v dve domačiji ter jih žive zažgali. Naprej smo šli v Kožbanjski kot do Krčnika. Ta je najlepši naravni most, ki ga je izdolbla narava.

Nazadnje smo se odpravili še do prazne in zapuščene vasi Slapnik, v kateri že 40 let ne živi nihče. Zanimivo je to, da je bila ta nekoč najbogatejša vas v Brdih. Tu je lepo videti staro briško arhitekturo. Po zanimivem in poučnem dnevu smo se ustavili še na Bizjakovi kmetiji, kjer nas je že čakala večerja. Razen vremena je dan bil enkraten. Mislim in tudi verjamem da se imamo zares lepo. Samo tako naprej!

Zapisal: član Edi Prinčič

Fotografije: Miloš Bric in Aleksander Popov