V nedeljo, 22. maja je druga skupina Društva Abstinent Vipavske doline organizirala pohodno ekskurzijo. Sonce je prijetno sijalo, ko smo se ob 9.30 zbrali na dogovorjenem mestu v športnem parku Budanje. Privoščili smo si kavo in ob tem jedli češnje.

Ob 10. uri smo se najprej odpravili po široki poti, ki nas je vodila na ozko stezo skozi gozd. Med potjo smo se ustavili in občudovali razgled nad Vipavsko dolino. Pot nas je vodila mimo koz in majhnega, a lepega, izvira s pitno vodo, kjer smo se lahko osvežili. Kmalu smo prišli do cerkve, nam je naš član na zanimiv način predstavil zgodovino cerkve in kraja. Ogledali smo si tudi notranjost cerkve, ki jo ma oltarju krasi slika na kateri je upodobljen Sveti Ahacij. Po postanku v senci dreves smo se vrnili na izhodiščno točko, kjer smo si privoščili malico iz nahrbtnika. Naša dva člana sta nam postregla z domačimi mesnimi dobrotami, posladkali smo se z češnjami, krofi in domačim sokom.

Po kavi in sproščujočem počitku smo se odpravili do muzeja v stari šoli, kjer nas je domačin popeljal na voden ogled zbirke starih predmetov, katere so domačini uporabljali v preteklosti. Izčrpno nam je predstavil zgodovino kraja Budanje kjer se je na tem pobočju skozi zgodovino razvilo sadjarstvo in vinogradništvo. Sladke budanjske marelice, češnje, hruške in grozdje so v jerbasih romali v Gorico, Idrijo, Ljubljano, Trst. Danih naravnih prednosti se Budanjci še danes zavedajo in nadaljujejo bogato tradicijo sadjarstva in vinogradništva svojega kraja. Pridelujejo sadje, vino, pa tudi sadne in trsne cepljenke, čeprav je pravih kmetov razmeroma malo.

Le nekaj korakov stran od muzeja stoji novejša cerkev Svetega Nikolaja z letnico 1899. Seveda smo si ogledali tudi notranjost te cerkve. Po ogledu cerkve so se nekateri izmed članov odpravili na osvežilni sladoled k Marjanci in ogledu starega jedra v Vipavi in izvira istoimenske reke.

Polni vtisov in novega znanja smo pozno popoldne zaključili naš izlet. Bil je ravno prav dolg, vreme pa nam je tudi bilo naklonjeno.

Napisali: člani društva Abstinent