Dne, 28. maja, smo člani Društva Abstinent Vipavske doline, preživeli nepozaben dan med zamejskimi Slovenci v Italiji. Naš cilj je bil Ribiški muzej tržaškega primorja v Križu v Italiji, Jadralni klub Čupa v Sesljanskem zalivu in vožnja z jadrnico.

Zjutraj smo krenili proti Križu, simpatičnemu kraju, obdanemu s čudovito naravo in središču bogate slovenske ribiške dediščine. Tu smo si pod vodstvom ustanovitelja muzeja Frankom Košuto vzeli čas za sprehod po slikovitem kraju, ki je z vsakim korakom razkrival delček svoje slovenske zgodovine in nas je opominjal na našo slovensko pomorsko tradicijo, ki se razteza od Trsta do izliva reke Timave v Jadransko morje.
Nato smo se odpravili v Ribiški muzej. Občudovali smo razstavljene predmete, in fotografije, ki izpričujejo trud, ki ga je slovenska skupnost skozi stoletja vložila v ribolov. Na prelomu prejšnjega stoletja je bilo samo v Križu okrog 200 poklicnih ribičev, ki so na svojstven način lovili tune.
Po obisku muzeja smo se odpravili do Jadralnega kluba Čupa, kjer smo imeli piknik. V klubu , ki je praznoval 50 obletnico delovanja, smo si ogledali tradicionalno slovensko plovilo Čupa, po katerem nosi klub ime . Vreme nam je bilo naklonjeno, sonce nas je grelo, rahel veter pa je prinašal svežino. Okrog miz, obloženih s hrano, smo se smejali, delili zgodbe in krepili naše prijateljske vezi. Sredi tega veselja in smeha je bilo čutiti toplino skupnosti, solidarnost in občutek pripadnosti, ki nam daje moč za nadaljevanje naše poti.

Vrhunec našega izleta je bila vožnja z jadrnico po Sesljanskem zalivu. Skupine so se izmenjavale na jadrnici, kjer so se mnogi med nami prvič srečali s tem izzivom. Razgled na morje, nebo in okoliške kraje je bil osupljiv, občutek svobode na odprtem morju pa je prinesel nov občutek miru in upanja.

Ta dan je bil resnično poseben. Pridobili smo nove izkušnje in se spomnili, kako lepo je lahko življenje brez alkohola. Vsi smo se strinjali, da je bil ta izlet več kot samo dan na prostem.

Zapisala: Maja O.