2. oktobra smo se člani društva Zarja Lendava odpravili na enodnevni izlet okoli jezera Balaton na Madžarskem. Pot z minibusom AP Murska Sobota in prijaznim voznikom smo začeli ob 8.00 uri iz Lendave. Na poti nas je dočakalo prekrasno sončno vreme kar nas je spremljajo celi dan.

Na Madžarsko smo vstopili v Redichu in nadaljevali skozi Lenty do največjega termalnega jezera v Evropi v zdraviliškem kraju Heviz. Je edinstveno 4,4 ha jezero, kjer voda izvira in je v nenehnem gibanju temperature 40 stopinj. Gre za termalno zdravilno vodo, kraj pa je moderno turistično urejeno. Priporočamo vsem, ki imate težave mišično-skeletne bolezni, revmu in poddobno. Je zdravilo za dušo in telo.
Naslednja postojanka je bila v po cca 10 minutah vožnje v mestu Keszthely in ogled čudovitega gradu, ki je bil dom grofa Festetics in njegove družine skoraj 200 let. Grad ima nedotaknjeno notranjost obdaja pa ga ogromen urejen park.
Do Tihanya smo se ustavili v naravi in pogostili z domačimi dobrotami.
V mestu Tihay, ki leži na obali jezera Balaton smo si ogledali samostan oz. opatijo z muzejem in čudovitim pogledom na jezero in okolico. Samostan je zgrajen na hribu takoj nad vasico. Tihy slovi po tradicijo vzgoje lavande-sivke in je celoten v znamenju te čudovite rastline.

Po ogledu smo zapustili Tihay in se z trajektom odpeljali na drugo stran jezera, poiskali primerno domačo restavracijo ter po večerji odpeljali po drugi strani jezera nazaj za Lendavo. Čudovito. Priporočamo vsem.

Zapisal: predsednik Božo Pongrac