V sredo, 2. marca, se pričenja 7. preventivna akcija “40 dni brez alkohola”, ki bo letos potekala pod sloganom “Smej se”. Akcija bo potekala od srede, 2. marca, do sobote, 16. aprila 2022.

Ob pričetku akcije ste vabljeni na novinarsko konferenco v galerijo Družine na Krekovem trgu 1 v Ljubljani v sredo, 2. marca, ob 11.00. Vabilo najdete tukaj.

Slovenska karitas s soorganizatorji Javno agencijo RS za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net ter NIJZ že sedemnajsto leto spodbuja k osebni udeležbi v preventivni akciji 40 dni brez alkohola. V akciji sodelujejo tudi Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici – www.NALIJEM.SI), društvo Žarek upanja, Zavod Vse bo v redu, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov, Skupnost centrov za socialno delo, Društvo abstinent in Društvo »Up«. 

Kot gost se bo letos pridružila Zveza kulturnih društev Slovenije. Aambasadorja letošnje preventivne akcije bosta stand up komika Uroš Kuzman in Aleš Novak. Za vstop ni omejitev. Neposredni prenos bo tudi preko spletne strani vzivo.sta.si Slovenske tiskovne agencije.

Več o akciji in o tem “zakaj akcija?”si preberite na spletni strani brezalkohola.si.

Sodelujoči na novinarski konferenci:
• Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas, bo predstavil vsebinski poudarek in potek letošnje preventivne akcije,
• Jože Hribar, direktor Javne agencije RS za varnost prometa, bo predstavil problematiko alkohola v prometu,
• Andreja Verovšek, Zavod Med.Over.Net, bo spregovorila o možnostih vključevanja v akcijo preko socialnih omrežij in strokovne pomoči preko interneta,
 Karmen Henigsman, Nacionalni inštitut za javno zdravje, bo predstavila problematiko tveganega in škodljivega pitja alkohola v Sloveniji in delo na področju zmanjševanja problematike,
• Uroš Kuzman in Aleš Novak, stand up komika bosta govorila o svoji priključitvi akciji in spodbudi drugim.

Na konferenci bodo gostje tudi predstavniki sodelujočih organizacij in zdravljeni alkoholiki, ki so pripravljeni povedati svoje življenjske zgodbe.

Kontaktne osebe:
Slovenska karitas, tel.: 01 300 59 69, mojca.kepic@karitas.si
Med.Over.Net, tel.: 040 464 340, andreja.verovsek@karitas.si
Javna agencija RS za varnost prometa, tel.: 01 478 88 68, mateja.markl@avp-rs.si
Nacionalni inštitut za javno zdravje, tel.: 01 5205 797, karmen.henigsman@nijz.si