Z mesecem januarjem je prišla zima, najhladnejši letni čas, ki včasih nasuje več snega, včasih pa le toliko, da še vemo, da obstaja. Letos je v gorah narava pokrita z belo oddejo, ki prinaša razne zimske radosti odraslim, še posebej pa otrokom. To je tudi čas, ko iščemo in nam je še veliko bolj prijetna toplina doma.

Na hladno in vetrovno nedeljo, dne 22. januarja, smo imeli člani Društva ABSTINENT Vipavske doline prvi pohod v tem letu. Po pešpoti ob Hublju in Lokavščka, mimo Fantov dobre volje smo nadaljevali po zahodnem delu Škola do izvira Hublja. Izvir je še posebej slikovit ob visoki vodi, ko v množici slapov pada in bruha iz vseh votlin.
Ogledali smo si tudi ostanke poslopij stavb Fužin in plavžev, kjer je v drugi polovici 16. stoletja pričela delovati železarna. Mimo kapelice Sv. Antona smo prišli do Grivč ter se spustili v mesto in ugotovili, da smo prehodili dobrih devet kilometrov. Člani, ki niso iz naših krajev, so tako spoznali okoliš Ajdovščine in značilnosti na tej poti. Ovirala nas ni ne burja ne snežinke, ki jih je prinašalo z Gore, tako da je bil pohod pravo zimsko doživetje. Obujali smo spomine na vragolije, ki smo jih kot otroci počeli v zimskih dneh. S hojo in dobro voljo smo okrepili telo in duha, dodatno pa nas je ogrelo še druženje ob toplem čaju v naših prostorih.

Smeh je sonce, ki odžene zimo z našega obraza.” (V. Hugo)

Napisali: člani društva Abstinent