Današnji nedeljski dan, 20. februarja, smo si člani društva Abstinent zbrali za prvi letošnji pohod. V organizaciji druge skupine društva, smo se najprej zbrali na avtobusni postaji v Ajdovščini, kjer smo krenili v vas Malovše. Tam sta nas pričakala naša člana Neda in Joško in postregla z sladko-kavno dobrodošlico.

Kmalu po okrepčilu smo se napotili po strmi in vijugasti poti proti našemu cilju Školju sv. Pavla nad Vrtovinom. Ta leži na pobočju Čavna in je kljub skromni nadmorski višini 520 m viden že od daleč. Zgodovinski viri pričajo, da je bila vzpetina poseljena že v železni dobi, pomemben pečat pa so ji vtisnili Rimljani. V pozni antiki, ko so zaradi selitve barbarskih ljudstev prebivalci zapustili naselbine v dolini, je bil Školj kot pribežališče še dodatno utrjen z obzidjem. Ostanki obzidja, ki so varovali poznorimsko naselbino, so lepo vidni še danes.

Kar dobri dve uri nas je »martrala« ta vzpetina, vendar je bil naš trud poplačan s čudovitim razgledom po celi Vipavski dolini, Krasu, Goriški ter okoliškem gorovju. Sledil je počitek z malico iz nahrbtnika, kjer nas je presenetil Damjan, ki je narezal velik domač salam.

Po slabi uri počitka, smo se po drugi strani odpravili v dolino , kjer smo šli mimo vodnega stolpa, edinstvenega arhitekturnega spomenika, ki z enajstimi metri velja za najvišje ohranjen rimski objekt v Sloveniji. Vodo so prebivalci nosili iz stolpa po strmih stopnicah preko skalnatega južnega roba, dostop do dragocene vode je bil dobro zavarovan. Na območju te zaščitene naselbine, kjer je po ustnem izročilu že v 3. stoletju stala kapelica, so domačini po drugi svetovni vojni v spomin na vojne žrtve iz Vipavske doline sezidali cerkev sv. Pavla.

Prijetno utrujeni, po prehojenih dobrih 11 km smo se pozno popoldne poslovili v pričakovanju naslednjega marčevskega pohoda.

Napisali člani društva Abstinent