Terapevti smo se udeležili strokovnega izobraževanja, ki ga je za nas, v Hiši mladih Ajdovščina, izvedla dr. med., spec. psih. Janjo Milič iz PB Idrija.

Izobraževanje je bilo oblikovano kot interaktivna delavnica na kateri smo obravnavali temo recidiva. Terapevti se, pri svojem terapevtskem delu v skupinah, dokaj pogosto srečujemo z osebami, ki recidivirajo. Do tega imamo, tako kot oseba in člani skupine, svoje poglede, predstave in pričakovanja, zato je nujno da se izobražujemo in o tej temi večkrat govorimo.

Sindrom odvisnosti od alkohola, ali na kratko SOA, je kronična recidivantna motnja, ki lahko zajema obdobja spodrsljajev, ponovnega pitja, ponovnega vstopa na zdravljenje in okrevanja. Recidiv je ponovitev poteka bolezni in nanj ne gledamo več kot neuspeh in izgubo upanja za nadaljnje okrevanje. Je priložnost za rast posameznika ter razvoj odnosa med terapevtom in osebo.

Kot je Janja lepo povzela: “Zdravljenje ni zato, da bi nehali piti ampak zato, da bi začeli živeti brez alkohola.” In tukaj nastopi vloga terapevta in skupine KZA, ki pomaga osebi pridobiti upanje, zaupanje in moč za zdravo in kvalitetno življenje.