Novakov mlin, lepa in priljubljena lokacija za veselice, je bil v soboto, 3. septembra, prizorišče srečanja klubov in društev zdravljenih alkoholikov (DZA), na katerem se je zbralo okrog 90 članov in gostov iz klubov Tolmin, Nova Gorica, Ajdovščina, Obala, Idrija, Postojna, Cerknica in celo sosednjih Matulj. Srečanje je pripravil DZA Ilirska Bistrica.

Na začetku je predsednik bistriškega društva Janko Poklar pozdravil vse udeležence in na kratko poročal o delovanju društva, ki je kot eno redkih delovalo tudi v poletnem času.

Nato je prisotne nagovorila terapevtka Jasmin Tomažič, ki v okviru DZA že 15 let izjemno zavzeto, neumorno in uspešno vodi in podpira zdravljene alkoholike in njihove svojce iz naše občine, njenim individualnim in skupinskim terapijam pa se pridružuje tudi nekaj zdravljencev iz sosednjih občin. Predstavila je, kako je potekalo delovanje bistriškega društva med pandemijo in po njej.

Prisotne je nagovorila in program povezovala ena od članic domačega društva. Srečanja se je udeležila tudi tajnica Zveze klubov zdravljenih alkoholikov Slovenije Iris Ohojak, ki je prisotne pozdravila in vzpodbudila k vztrajnemu delovanju še naprej.

Gost srečanja je bil dr. Anton Prosen, domačin iz Jasena, ki je v svojem predavanju poslušalce vzpodbudil k razmišljanju s svojimi izkušnjami in življenjskimi spoznanji.

Sledil je kulturno-zabavni del, v katerem so zbrane sprostili najprej jasenski Kerglci z narodnimi vižami, potem pa je mikrofon prevzel član DZA Il. Bistrica, ki je zapel dve svoji skladbi s preprostim, a pomenljivim besedilom v narečju.

Seveda je bila pomemben del srečanja tudi pogostitev, ko so zablestele kulinarične sposobnosti člana domačega DZA, ki je pripravil odlične jedi na žaru z različnimi zelenjavnimi prilogami. Za pecivo so poskrbele članice domačinke, ves čas pa sta bili na voljo tudi kava in – brezalkoholna pijača.

Domači DZA je poskrbel tudi za srečelov in udeležence so presenetili razni bolj ali manj uporabni, in vmes tudi zabavni, dobitki. Ko je mikrofon prevzel povabljeni muzikant, so se prisotni veselo zavrteli ob priljubljenih popevkah, ki so jim tudi sami pritegnili.

Vzdušje je bilo res veselo in popoldne se je ob sproščenem kramljanju hitro prevesilo v večer, ko so se povabljenci poslovili s pohvalami za pester program in obljubami o snidenju naslednje leto.

Prijetno srečanje, ki je angažiralo vse člane domačega društva in jih tako še bolj povezalo med seboj, je še en dokaz, da ljudje za pristno veselje ne potrebujemo alkohola.

Napisal: Janko Poklar