Letošnji spomladanski tabor je KZA Nova brazda preživel v Šmartnem na Pohorju od 19. maja do 21. maja. Za vsak tabor se že vnaprej pripravi plan za celotni vikend. Na lokaciji v taborniški koči smo se dobili v petek popoldan in takoj so se začele priprave. Ženski del se je takoj lotil rezanja čebule in mesa, da sem lahko začel s pripravo bograča v 20 litrskem loncu, kateri zadostuje tako za sobotno kot nedeljsko kosilo. Nekaj članov je pripravljalo drva za žar in za kres. Zvečer je bilo lepo druženje ob tabornem ognju in gurmanska doživetja z žara.

V soboto je bila najprej telovadba ob 7.30 uri, (vodil predsednik), kateri je sledil zajtrk. Ob 9. uri smo se odpravili z avtomobili do parkirišča na smučišču Trije kralji. Tam smo se po Urškini poti podali do Črnega (Tihega) jezera. Pot nas je vodila po smučišču, naprej po gozdu, kjer so razne izletniške točke do jezera. Prijetno druženje ob jezeru, veliko različnih domačih dobrot, katere smo ponesli s seboj. Po vrnitvi na parkirišče, smo pot nadaljevali z avtomobili do parkirišča nad vojaško bolnišnico Jesen, katero so partizani gradili jeseni leta 1944 in je nudila zatočišče 25 ranjencev, po pričevanjih pa še mnogo več. Po ogledu smo odšli nazaj v taborniško kočo, kjer smo pojedli bograč, popili kavico in se pripravili na turnir v prstometu. Lepo druženje smo nadaljevali s peko na žaru, pripravili še večji kres in se zabavali do polnoči.

V nedeljo smo po telovadbi in zajtrku odšli na pohod po učni poti Bojtina, ki je v bližini. Ogledali smo si stari še delujoči Šetorov mlin, nadaljevali pot do Ferdinandove domačije v kateri je muzej, s hriba občudovali dravsko polje in reko Dravo (Ptujsko jezero), nadaljevali smo do Kresnikovih lip, kjer smo objeli najdebelejšo lipo v Sloveniji staro 700 let in si ogledali še Kresnikovo kovačijo.

Polni lepih vtisov smo se odpravili nazaj do naše koče, kjer smo dokončali bograč, pospravili taborniško kočo in se odpravili proti domu.

Tabora se je udeležilo 26 članov, veteranov, opazovalca in šest otrok. Gojili smo medgeneracijske odnose, saj je bila starost v razmaku od 8 do 75 let.

Moram poudariti, da so bili vsi udeleženci zelo zadovoljni z organizacijo tabora in vsega dogajanja.

Zapisal: predsednik Sašo Strman