Vabljeni na novinarsko konferenco, ki bo v sredo, 22. februarja 2023, ob 10.00, v galeriji Družine, na Krekovem trgu 1, v Ljubljani.

Z dogodkom bomo uradno začeli z akcijo 40 dni brez alkohola, ki bo potekala od 22. februarja do 8. aprila 2023. V tem času nas bo nagovarjalo geslo »Beseda zdravi«.

S soorganizatorji akcije 40 dni brez alkohola bomo predstavili akcijo, problematiko alkohola v Sloveniji, nove statistične podatke in pozitivne osebne zgodbe.

Z nami bosta ambasadorja letošnje preventivne akcije Nika Rozman in Nik Škrlec, igralca in TV voditelja. Neposredni prenos bo tudi preko spletne strani vzivo.sta.si Slovenske tiskovne agencije.

Sodelujoči na novinarski konferenci:
• Nika Rozman in Nik Škrlecigralca in TV voditelja bosta govorila o svoji priključitvi akciji in spodbudi drugim.
• Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas, bo predstavil vsebinski poudarek in potek letošnje preventivne akcije.
• mag. Simona Felser, v.d. direktorja Javne agencije RS za varnost prometa, bo predstavil problematiko alkohola v prometu s poudrkom, kjer so vključeni svojci, otroci alkoholikov.
• Andreja Verovšek, Zavod Med.Over.Net, stiske svojcev alkoholikov, kdaj, kako in zakaj poiščite pomoč zase.
• Karmen Henigsman, Nacionalni inštitut za javno zdravje, bo predstavila alkoholno problematiko v Sloveniji in nekatere vire pomoči.

Z nami bodo tudi predstavniki sodelujočih organizacij in zdravljeni alkoholiki, ki so pripravljeni povedati svoje življenjske zgodbe. Ambasadorka akcije Nika Rozman bo na voljo za pogovor od 9.30 dalje.

Slovenska karitas s soorganizatorji Javno agencijo RS za varnost prometa, Med.Over.Net in NIJZ že osemnajsto leto spodbuja k solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni. V akciji sodelujejo tudi Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici), Društvo Žarek upanja, Zavod Vse bo v redu, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov Slovenije, Društvo abstinent, Društvo UP in letos tudi Društvo Nacoa.  

Plakat 40 dni brez alkohola si oglejte tukaj.