V soboto 27. avgusta je KZA Nova brazda organizirala pohod po Soriški planini. Zbrali smo se ob 8. uri na parkirišču smučišča Soriška planina. Osvojili smo štiri vrhove.

Po smučišču smo se vzpeli najprej na vrh Drauh 1547 m n. v., od koder je prelep pogled na vas Sorico. Po spustu smo se vzpeli na vrh Lajnar 1549 m, do koder pelje dvosedežnica (v vednost: sedežnica obratuje vsak dan od 9-16 ure).

Po okrepčilu smo se podali na vrh Slatnik 1598 m. Po krasnem ogledu panorame pa smo jo mahnili še na vrh Možic 1602 m na katerem kraljuje velika 3 tonska železna kupola nad bunkerjem. Po poti smo si ogledali veliko bunkerjev in ostanke kasarn, ker smo hodili po Rapalski meji oziroma Rupnikovi liniji.

Po spustu smo si v gostišču Lajnar privoščili domače jedi: joto, ričet s klobaso, telečjo obaro z ajdovimi žganci s ocvirki, kislo mleko, ter paleto domačih štrukljev, osvežili pa z radensko, vodo in domačim ledenim čajem. Izlet oziroma pohod je bil enkraten. Priporočam ga tudi tistim, ki niso toliko vajeni gora, ker to spada v sredogorje.

Če pa se na Lajnar pripelješ z dvosedežnico potem pa je vse še lažje in manj naporno. Prehodili smo cca 10 km 14.000 korakov.

Pohoda se je udeležilo 6 članov, terapevt s soprogo in dva nova opazovalca, katera sta bila zelo navdušena. Razlog za manjše število udeležencev je bila slaba vremenska napoved, ampak je bilo vreme enkratno.

Napisal: Sašo Strman