V soboto, 5. marca, je na Brezju, v baziliki Marije Pomagaj, potekala maša ob 10:00 za vse, ki pri sebi prepoznavajo zasvojenost z alkoholom, njihovim bližnjim in vsem, ki kakorkoli trpijo zaradi alkohola. Povabljeni so bili tudi vsi, ki so vključeni v spodbudo 40 dni brez alkohola.

Maša se je organizira v okviru postne spodbude in preventivne akcije Slovenske Karitas ter soorganizatorjev preventivne akcije “40 dni brez alkohola”.

Prilagamo zapis Karitasa na Facebook strani 40 dni brezalkohola:

Danes smo se zbrali na Brezjah tisti, ki so sami izkusili odvisnost, drugi so jo doživljali ob svojih družinskih članih, prijateljih, sodelavcih. Ti so se še posebej zavedali, kaj pomeni zasvojenost in kakšne posledice lahko prinese.
Pri sveti maši smo prosili za vse, ki trpijo zaradi alkohola, ki se borijo z odvisnostjo, za njihove bližnje. S svojim nagovorom nas je cistercijanski opat p. Maksimilijan File spomnil, kako pomembno je, da znamo reči alkohol ne in da ne prevzemamo problem alkohola očeta/moža/žene/otroka nase. Na koncu pa so nas še posebej ganila pričevanja dveh zakonskih parov, duhovnikov in terapevtov. Poudarili so, da je treznost neizmerno veselje, bližnji ti zaupajo, so ponosni, te podpirajo … Vendar je boj z alkoholom vsak dan sproti.
V teh dneh, ko nas obkrožajo novice iz Ukrajine smo se z molitvijo spomnili vseh trpečih v Ukrajini in prosili, da vsak od nas v svojem okolju prispeval k miru doma in po svetu ter k solidarnosti s prizadetimi v vojni v Ukrajini.